Historia - Biografier
 

Olof Palme - en intervju
av Ingvar Ygeman

Ingvar Ygemans intervju med Olof Palme, bara några timmar innan skotten ändade Palmes liv. Med unika bilder i både svartvitt och i färg. Missa den inte!

Det här är statsministern och FN-medlarens allra sista ord. Det som blev hans sista ord? Den här boken ger också spännande smakprov på författarens andra intervjuer med namn som Nelson Mandela och Moder Teresa. Boken innehåller också ett porträttavsnitt på Lisbeth Palme. Och så berättar vi vem, vilka, förutom Lisbeth som sett mördarens ansikte. Ett kapitel har rubriken: “Mordet på Olof Palme kommer att lösas”.

_______________________________

 

Fånge hos Farc
av Tobias Drejby

Elingenjören Roland Larsson var kidnappad i två år hos den colombianska FARC-gerillan.
Han genomlevde fysiska och psykiska prövningar. Boken bygger på den dagbok som Roland förde i sin fångenskap, händelser och tankar där han satt kidnappad. Boken berättar också historien om Colombia och konflikten mellan staten och gerillan.

Utgiven med stöd av Region Norrbotten

_______________________________

 
Uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl -
av Lena Wallgren

Med min bok vill jag synliggöra hanteringen av en framprovocerad uppsägning utan grund och där ingen varning, åtgärd eller utredning gjorts före uppsägning. Detta kan hända vem som helst helt utan anledning. Det handlar om projektion som är en överföring av ett problem till en oskyldig person. Det görs för att skydda de som är ansvariga för det inträffade, utan någon som helst tanke på vad detta kan få för konsekvenser för den drabbade. /Lena Wallgren

_______________________________

 
Mycket viktiga ögonblick

Mycket viktiga ögonblick -
av Ingvar Ygeman

En stark och upplysande bok om livet och döden.
Detta är en mästerlig bok om flera olika katastrofer. En dramatisk och avslöjande bok med överraskande infallsvinklar, kryddad med små ypperliga filosofiska mästerstycken. En bok rik på det mesta. Här finns både det stilla och det våldsamma. Här finns de stilla mysterierna, glädjen och humorn – liv och död.
Med unikt bildmaterial och unika reportage och intervjuer
...

_______________________________

 
Nordkalottpionjären och visionerna

Nordkalottpionjären och visionerna -
av Ebbe Wikberg

Ebbe Wikbergs andra bok om sitt arbete på Nordkalotten. Tillsammans med Bert Persson öppnade han Nordkalotten för turism. En spännande bok om människor jag mött på Nordkalotten och ute i världen.

_______________________________

 
60 år på samemästerskapsspåret

60 år på samemästerskapsspåret -
av Ivar Kuorak

Ivar Kuorak berättar om Samemästerskapen på skidor från dess födelse 1948 till 2007. Ivar som själv varit med under hela resan låter oss följa med i skidspåren, bland publiken, i styrelserummen, ja faktiskt ända in i kungahuset. Ivar har under många år arbetat för att bevara mästerskapen i ord och med ett unikt bildmaterial från svunna tider för att kommande generationer skall få möjlighet att uppleva mästerskapen under dess storhetstid.

_______________________________

 
Sågverk, svartfötter & KOL

Sågverk, svartfötter & KOL - en reportagebok av Linda Danhall

Arvo är en av dem som kom till Sverige under arbetskraftsinvandringen från Finland, som arbetade inom sågverksindustrin. Arvo är också en av många rökare som på grund av sin rökning drabbats av den dödliga lungsjukdomen KOL.
Med 32 procent av sina lungor kvar att andas med är han nu huvudperson i den här reportageboken.

_______________________________

 
Ebbes godbitar

Ebbes godbitar - av Ebbe Wikberg

Ebbe Wikberg är den som tillsammans med Bert Persson öppnade Nordkalotten för turism. Det var genom Nordkalott-tidningen, en turisttidning, som gjorde området känt. Genom kampanjer och reseupplägg blev Nordkalotten ett begrepp, som än i dag består.

_______________________________

 
Mitt liv som rockstjärna

Mitt liv som rockstjärna - musikdokumentär av Gunnar Sundström

I den här musikdokumentären får läsaren bekanta sig med en superkänd rockstjärna som de allra flesta aldrig någonsin hört talas om. Läsaren bjuds även på en historisk skildring av det lokala rockmusiklivet i norra Sverige runt Piteå- och Luleåbygden från tidigt sjuttiotal fram till idag.Boken handlar också om alla de som på något sätt har en musikalisk koppling till rockstjärnan, och rört sig i stjärnans strålkretsar.

_______________________________

 
Livet i en cp-hjärna

Livet i en CP-hjärna - av Katarina Palm

Katarina är välkänd som skolinformatör och föreläsare sen 80-talet i Norrbotten som i denna bok skriver om sina upplevelser från barnaåren.
I 30 år har hon kuskat runt, för att förmedla  det självklara – att alla människor är lika värda, och att det börjar hos var och en.

_______________________________

 
Hem

Hem - av Brita Mangi

Boken "Hem" handlar om hur Brita äntligen kommer hem till samebyn Tuolpukka och hur hon där får vara med om skogsrenskötseln från tiden 1944 och fram till slutet av 70-talet när denna skogssamekultur dog ut.

Berättelserna är varvade med dikter skrivna från 60-talet fram till nutid.

_______________________________

 
Skandinaviskt ursprung för Homeros dikter

Skandinaviskt ursprung för Homeros dikter - av Felice Vinci

En ny bok som vänder upp och ner på en 3500 år gammal historiebeskrivning! Stod kulturens vagga i Norden? Kan det ursprungliga Athen och Thebe ha legat i Sverige? Kan Sparta och Ithaka legat i Danmark respektive Troja och Olympen i Finland, Skylla och Charybdis i Norge? Stod den europeiska kulturens vagga högst uppe på Nordkalotten och inte i Grekland. Felice Vincis bok, Omero nel Baltico, översatt till svenska av Lennart Kankaanranta.

_______________________________